Nekaj o pokojnini

Polovico življenja zanjo težko delamo in ko jo končno zasluženo dobimo, ugotovimo, da si ne bomo mogli privoščiti vsega kar bi si želeli. Celo nasprotno: previdni moramo biti, da je ne porabimo pred koncem meseca. Okoli četrtina Slovenk in Slovencev o njej govori redno, vsak mesec. Verjetno večina z njo ni zadovoljna, a morajo skromno shajati s tem kar prejmejo. O pokojnini bi lahko veliko napisali. Poglejmo jo iz dveh zelo splošnih, a gotovo najbolj perečih zornih kotov: s strani uživalcev pokojnine in s strani tistih, ki zanjo delajo.

S klikom na pripet članek lahko preberete več:

Bodo prišle nove valute?

Med rešitvami za trenutno finančno krizo lahko slišimo tudi pozive o menjavi nekaterih svetovnih valut. Zakaj? Denar vedno bolj izgublja na kupni moči (dolar, evro, frank, …). Časopis Financial Times piše, »da bo inflacija pojedla vse rendite (donose)«. Avtor dodaja, da bi naj po trenutno relativno visoki inflaciji prišlo do deflacije (pocenitve), ki ji bo sledila še mnogo višja inflacija. Tako ni čudno, da je slišati nekatere strokovnjake, ki napovedujejo, da v kratkem ne bomo več imeli dolarja. Pojavlja se ime nove severno ameriške valute (ZDA, Kanada in Mehika): AMERO. Omenja se celo menjalni tečaj med dolarjem in novo valuto. Na internetni strani švicarske deželne banke si lahko pogledamo že izdelane nove švicarske franke, ki naj bi leta 2010 zamenjali obstoječe.

Da te informacije niso iz trte izvite pričajo tudi dogovori med velesilama Kitajsko in Rusijo o opustitvi ameriškega dolarja kot trenutne trgovalne valute med državama.

Se bo evro tudi spreminjal? Ne vemo. Moje mnenje je, da je za kratek rok denarna naložba najboljša opcija, na srednji in dolgi rok pa predvsem zaradi negotovosti denarnih valut priporočam priložnosti, ki jih imamo na kapitalskih trgih. Tudi, če želimo naša sredstva samo zaščititi pred razvrednotenjem denarja.