Davek na dolgove



V teh dneh lahko v naših medijih večkrat zasledimo zatrjevanja, da po uvedbi davka na nepremičnine, novih
davkov res ne bo več. Mogoče to drži, mogoče spet ne. Kdo bi vedel!?! Kaj pa če novi davek uvede višja inštitucija, kot je slovenska vlada? Recimo mednarodni denarni sklad (IMF).
Tudi Nemci od svojih voditeljev pogosto slišijo, da so njihovi prihranki na bankah »varni«. V preteklih dneh pa je nemško javnost šokirala novica, da IMF razmišlja o uvedbi davka na dolgove (Schulden-Steuer). To pomeni, da bi obdavčili ves dolg. Pa ne dolg gospodinjstev ampak celotni dolg države. Dolg, ki ga je ustvarila Nemčija v desetletjih bi z davčnimi bremeni razdelili med vse državljane. Nemci, ki imajo recimo samo v bankah nekaj več kot 5.000 milijard evrov, bi bili ob prijeten kupček svojih prihrankov. IMF seveda o takšnem ukrepu samo »razmišlja«.
Kaj nas dejansko čaka, nihče ne ve. V oči pa bode dejstvo, da o ukrepih »razmišljajo«. Torej ukrepi bodo, vprašanje je le kakšni ter kako in kje nas bodo udarili. Javnid olgovi držav so nevzdržni. Nekaj bo treba narediti. Prej, kot se bo to zgodilo, manj boleče bodo posledice. Na nas pa je, da za svoje prihranke čim bolj primerno poskrbimo. Seveda nam skoraj nič ne koristi, da denar hranimo doma pod posteljo, ker tega bo gotovo načela inflacija.