Stresni testi brez presenečenj



Objavljeni rezultati stresnih testov niso prinesli nobenih presenečenj. Slabih 5 milijard znaša luknja naših bank,
ki verjetno nikoli ne bo zakrpana. Izračunani dolg se je sedaj uvrstil na lestvico državnega dolga in se tako nesramno povišal. Za kar 39% glede na leto 2012.
Konec leta 2012 je javni dolg znašal 54,4 % glede na BDP, po objavi stresnih testov pa dolg znaša 75,6%. Če smo se do sedaj še lahko hvalili kako »nizek« dolg ima naša država, je sedaj teh pravljic mimo. Maastrichtska pogodba predvideva dolg do maksimalno 60% BDP. To mejo smo torej presegli, kot večina držav članic. Pod dovoljeno mejo se nahajajo samo še Finska, Slovaška, Luksemburg in Estonija. Skupno povprečje evropskega dolga pa se hitro približuje 100%. To pomeni, da Evropejci dolgujemo natanko toliko, kot zaslužimo. Govorimo seveda smo o državnem dolgu – brez dolga gospodinjstev.
Vsak Slovenec je danes torej dolžan krepko čez 10.000 €. Kako bo ta dolg odplačan, ne ve nihče. Samo za obresti danes naša država plača slabo milijardo evrov na leto. Po nekaterih projekcijah se bo dolg prihodnje leto povišal za toliko, kot bo država »pridobila« z uvedbo davka na nepremičnine. Ob tem je zanimivo, da imamo Slovenci na bankah za dobrih 7.000 € prihrankov na prebivalca. Torej premalo, da bi s temi prihranki pokrili državni dolg. Seveda bančni prihranki niso edini, ki jih imamo državljani …