Cene zlata so bile manipulirane že celo desetletje



Da so padce cen zlata in srebra v zadnjem letu zmanipulirale centralne banke, se ve že dolgo. Cena zlata je
skupaj padla za dobrih 35%, srebra pa celo za skoraj 50%. Podoben padec se je pri zlatu zgodil že v letih 2008, 2009 in 2010 – takrat so cene padle med 15 in 20%, a so se pobrale v nekaj mesecih. Cena srebra je doživela močan padec leta 2008, ko je prav tako zgrmela za 50%. Cena je potrebovala skoraj 2 leti, da je ponovno dosegla takratni vrh. Danes smo pri srebru na praktično triletnem dnu, padec pri zlatu traja nekoliko manj časa. Lahko mirno zaključimo, da se vzorci preteklosti ponavljajo.
V zadnjih dneh so svet zaobšle novice, da so cene centralne banke ceno zlata manipulirale ne samo pri zadnjem padcu ampak že celotno desetletje. Bloomberg je objavil novico z naslovom: »Študije pokazale znake desetletnega bančnega manipuliranja cen zlata« (http://www.bloomberg.com/news/2014-02-28/gold-fix-study-shows-signs-of-decade-of-bank-manipulation.html). V članku zapišejo, da obstajajo znaki aktivnega sodelovanja in manipuliranja indeksov s strani centralnih bank Barclays Plc, Deutsche Bank AG (DBK), Bank of Nova Scotia (BNS), HSBC Holdings Plc (HSBA) in Societe Generale SA (GLE). Ob tem ne moremo prezreti žalostne novice, da je v zadnjih tednih že 9 bankirjev storilo samomor. Skupno vsem je, da izhajajo iz vodstvenih shem centralnih bank in vsi so se ukvarjali s trgovanjem dobrin. Podobni dogodki so se dogajali v času velike depresije, konec 20ih preteklega stoletja. Se tudi tu zgodovina ponavlja?
Kot zanimivost naj dodamo, da je Deutsche Bank, strateška banka, ki ne sme propasti, banka z največ derivati in dolgovi, pred dobrim mesecem tudi izstopila iz sistema fiksiranja cen zlata na trgu.