Največje napake, ki jih naredi varčevalec



Varčujemo zato, da bomo nekaj prihranili in pričakujemo, da nam bo tudi izbrana naložba prinesla določen
dobiček. Pogosto temu ni tako. Naštejmo nekaj najpogostejših razlogov, ki jih navaja avstrijska investicijska banka Partner Bank.
1.       Investiranje brez cilja. Varčujemo brez da bi si postavili konkreten cilj: zakaj varčujemo, koliko želimo privarčevati, do kdaj, ipd. Varčujemo v smislu »kar bo pa bo«. Dobro bi bilo, da najprej pogledamo kaj bomo v življenju sfinancirali z delom svojih rok: več avtomobilov, nepremičnina, šolanje otrok, počitnice, lastno podjetje, pokojnina, ipd. S pravilnim pristopom lahko tudi 20 % in več prihranimo.
2.       Predčasna prekinitev varčevanja. Največja napaka, ki jo kot varčevalec naredim je, da predčasno prekinem varčevanje. Kot primer vzemimo naložbeno življenjsko zavarovanje, ki je sklenjeno za daljše obdobje od 10 let. Veliko ljudi varčevanje prekine veliko prej. S tem največ pridobi zavarovalnica, izgubi pa seveda varčevalec, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov odloči za prekinitev.
3.       Pogosto nehamo varčevati, ker so naši finančni dohodki preobremenjeni. Lahko se nam zniža dohodek, lahko se povišajo izdatki. Zato je finančni načrt in določitev finančnega cilja ključnega pomena preden začnemo varčevati.
4.       Čredni nagon: v naložbo vstopimo, ko je ta že porasla za 30 % ali več. Finančni načrt vsebuje tudi analizo trga. Ob tem se priporočajo naložbe, ki še imajo potencial in niso ravno v fazi ustvarjanja lepih donosov. Lep primer so leta pred 2008, ko je veliko varčevalcev v Sloveniji dobesedno drlo v naložbe, ki so že bile prenapihnjene in delala po 50 ali več odstotkov letno. Posledično so mnogi izgubili tudi do 80 %.
5.       Strah: izstopimo, ko naložba pade za 30 % ali več. Bojimo se, da bi izgubili še več, ter odprodamo naložbe. Morali bi ravnati obratno in naložbo okrepiti, dokupiti. Padec naložbe pomeni »razprodajo« kot jo poznamo pri tekstilu, ko so trgovine polne ob sezonskih razprodajah.
Upam, da se v naštetih razlogih niste prepoznali. Če ste se, pa lahko v prihodnje ravnamo drugače.