Analize govorijo v prid zlatu



Dogajanje v svetu je nenavadno in še bolj negotovo. Denar se tiska kot se verjetno še nikoli v zgodovini ni. Posledično smo še pred meseci spremljali rekordno rast delniških trgov (trenutno so trgi tudi 20 ali več odstotkov pod takratnimi nivoji). Danes nam vlade sporočajo nove številke gospodarske rasti, čeprav v realnem gospodarstvu še vedno govorimo o močnem krču. Posledično so tudi cene surovin (tudi plemenitih kovin) rekordno nizke. V bančnem sistemu imamo rekordno nizke obresti, govorimo o ničelnih obrestih, vedno pogosteje zasledimo tudi informacijo o negativnih obrestih (da morate plačati, ker imate denar na banki).
Ustavil bi se ob grafu (glej sliko), ki spremlja razmerje med borznim indeksom največjih ameriških podjetij S&P in ceno zlata v dolarjih. Razmerje se nahaja točno na nivojih let 2008/09, ko smo videli največji borzni padec v tem tisočletju. To pomeni, da so tudi danes delnice vrednotene izredno visoko v primerjavi s surovinami oz. zlatom. Ko je bilo nazadnje takšno razmerje, smo bili priča močnemu upadu vrednosti delnic in močnemu dvigu cen surovin. Analitiki so si enotni, da do padca delnic mora priti in prav tako, da se cene surovinam morajo dvigniti. Delni padec smo videli v zadnjem mesecu, kot posledica dogajanj v Grčiji in na Kitajskem. Kaj bo sledilo, bomo videli.
Številke in matematika nam kažejo, da so sedanji časi eni najprimernejših za vstop na trg surovin (recimo preko delnic), še zlasti plemenitih kovin (v fizični obliki), ki so bile močno zmanipulirane navzdol, kar je tudi že bilo večkrat dokazano. Seveda govorimo o delu premoženja s katerim je smiselno izkoristiti pozitiven trend, ki se napoveduje.