Za svojo pravično pokojnino bomo morali poskrbeti sami

V preteklem tednu smo na dom prejeli brošuro s povzetkom pokojninske reforme (v mojem nabiralniku se je znašla celo med kupom reklam, kot pač še en nepomemben letak za hiter pregled in hitro na kup za star papir). Zanimivo je, da se o tem skorajda ni nič govorilo. Vzemimo za primer le informativni izračun vrednosti naših nepremičnin, o katerem se govori občutno več. Gre vendar za pokojninsko reformo in varnost naše starosti, ki bi naj nam jo zagotovila država. Ta letak vsekakor ni za na smetišče, ampak bi ga morali skrbno pregledati, da se zavemo, kam nas reforma pelje.

Vemo, da je reforma nujna. Upravičen pa je tudi strah, da vsaka reforma prinese sicer prednosti, ampak žal tudi negativne posledice, ki jih bomo občutili šele čez čas. Med drugim je zapisano, da je potrebno takoj začeti izvrševati začrtane spremembe, če želimo danes in v prihodnje »ohraniti pokojnine na zdajšnji ravni«. Seveda pozabijo dodati konkretni znesek, kaj to pomeni – današnja starostna pokojnina znaša 66 % povprečne neto plače.

Dajmo malo bolj konkretno napisati. Nekdo, ki ima danes povprečno osnovno plačo 1.000 €, bi imel ob upokojitvi v najboljšem primeru pokojnino visoko 660 €. Naj dodam, da ponavadi vsak na svojo osnovno plačo prejme tudi dodatek ali za malico, ali potne stroške, ali dežurstva, ki pa se ne štejejo v pokojninsko osnovo. Vzemimo recimo, da se nam s temi dodatki plača dvigne za okoli 150 €. Torej se nekomu, ki danes prejme na svoj račun 1.150 € plače in ob upokojitvi 660 € pokojnine, kar znaša 57 % od povprečne plače, standard zmanjša za kar 43 % in to čez noč.

Pa še eno dejstvo. Danes dela približno 1,7 ljudi za enega upokojenca. Do leta 2040 se bo to razmerje izenačilo: eden zaposleni bo delal za enega upokojenca. Kaj to pomeni? Če danes od bruto plače odštejemo približno 24 % za pokojnino, bi leta 2040 to pomenilo, da bi ob povprečni bruto plači 1.472,79 € (stanje julij 2010) na drugi strani nekdo prejemal pokojnino v višini slabih 360 €. Kje pa je razlika do 660 €? Jo bo dodala država iz svojega proračuna? Kje bo pa vzela ta denar?

Žal je dejstvo znano. Ob negativnem demografskem razvoju prebivalstva v Sloveniji bodo pokojnine v prihodnosti v primerjavi s plačo vse nižje. Kot premoženjski svetovalec bi rad opozoril na to, kako nujno je, da začnemo čim prej varčevati za svojo pokojnino. Ker kdo bo sicer poskrbel za nas v starosti, če ne mi sami, ko smo za to še sposobni?