Srebrna špekulacija

Srebro gotovo spada med surovine s katerimi se na trgu najbolj špekulira. Cena srebra je od svojega dna leta 2003, ko je bilo za unčo (31,1035 g) potrebno odšteti približno 4 €, porasla komaj za slabih 400 %, na skoraj 16 € za omenjeno enoto. Ob tem ne smemo pozabiti, da sodi srebro med najredkejše surovine na svetu. Na lestvici najbolj ogroženih surovin se srebro nahaja tik pod vrhom, na drugem mestu in bi ga naj bilo le še za okoli 12 let. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, od kdaj je nekaj tako redkega in iskanega tako necenjeno in razvrednoteno? Kaj ne bi morala biti cena srebra mnogo višja?

K temu naj še dodam, da je glavni porabnik srebra industrija. Danes poznamo okoli 1.200 patentov v katerih je nujno potrebno srebro. Zaloge, ki so se nakopičile skozi zgodovino so danes popolnoma izkoriščene. Skladišča so prazna. Ostalo je le srebro v fizični lasti posameznikov in podjetij. Aja in seveda papirnato srebro s katerim trgujejo špekulanti in ceno tako umetno zbijajo oz. držijo nizko.

Se morda spomnimo, da bi kdaj poročali o kakšnem novem večjem nahajališču srebra, ki bi povečalo svetovne zaloge? Glede na to, da se ta plemenita kovina koristi že skozi tisočletja in ob znanem dejstvu, da se z globino vsebnost srebra v zemlji zmanjšuje, je zgolj malo verjetno, da bi odkrili še kakšno večje nahajališče. Pa tudi, če ga odkrijejo, bomo imeli vsaj dalj časa na voljo za nakup srebra.

Ste morda zasledili kakšno informacijo, da bi našli zamenjavo za nujno potrebno srebro v elektroniki, medicini, farmaciji, fiziki, astronomiji, …? Kdaj pa kdaj bodo gotovo odkrili nadomestilo za kakšno proizvodnjo. Vendar za tako široko področje?!? Srebro se namreč nahaja v vsakdanjih nepogrešljivih pripomočkih kot so ogledala, stikala, filtri, hladilniki, računalniki, avtomobili, mobiteli, pa vse do vesoljskih plovil, satelitov, hitrih vlakov, teleskopov.

Se nam torej ta naložba še vedno ne zdi zanimiva? Lahko čakamo in bomo videli kaj se bo zgodilo. Lahko pa del premoženja pretopimo v srebro že danes. Vendar samo v drugem primeru bomo deležni lepih donosov, ko se bo cena srebra v prihodnjih letih dvigala vse do 50, 100, 200 € ali morda še višje? Na srečo oz. zahvaljujoč špekulantom trenda še nismo zamudili …