Jamstvo pa tako

Nemško prebivalstvo naj bi imelo okoli 1.500 milijard € vezanih vlog in prihrankov na bankah. Do nedavnega je država neomejeno jamčila za prihranke varčevalcev. Ob tem je zanimivo, da je letni BDP Nemčije okoli 2.390 milijard € (2009).

V Sloveniji imajo varčevalci na bankah za okoli 14 milijard prihrankov. Letni BDP naše države pa znaša slabih 35 milijard € (2009). Tudi pri nas bomo do 31. 12. 2010 imeli neomejeno jamstvo na prihranke na bankah (potem le še za 100.000).

Še en zanimiv podatek. Osnovni kapital osrednje evropske banke je samo 5,76 milijard €. To je banka, ki trenutno rešuje države, ki so zašle v težave zaradi dolgov in jim obljublja stotine milijard pomoči.

Je komentar sploh potreben? Vsak, ki ima vsaj nekaj osnov matematike si lahko sam izračuna, da te številke nikakor ne morejo vzdržati. Smo še vedno naivni in verjamemo obljubam, da bi v primeru bankrota banke (kaj šele države) prejeli vse naše prihranke povrnjene? V Nemčiji imajo celo zakon, po katerem varčevalec v primeru bankrota banke, nima pravice zahtevati svojega denarja.

In za konec: samo oktobra so Slovenci dvignili 45 milijonov € vezanih vlog iz bank. Le zakaj?