Euribor



V življenju pride trenutek, ko brez kredita preprosto ne moremo izpeljati finančnih načrtov, ki smo si jih zastavili. Večina ljudi se kreditov na nek način boji – zaradi vseh posledic, ki jih prinaša (stroški, obveza, zastavitev premoženja, ipd). Kredit pa vendarle ni tako slab, kot bi se sprva zdelo. A o tem več na koncu prispevka.
Na spletnem portalu siol.net je bil objavljen zanimiv prispevek o obrestnih merah kreditov. Osnovno vprašanje pri kreditu je ali vzeti fiksno obrestno mero ali raje spremenljivo. Fiksne obrestne mere so vsaj enkrat višje, kot spremenljive (pribitek banke + euribor) in se gibljejo tudi okoli 6 odstotkov ali višje. Spremenljiva pa je odvisna od medbančne obrestne mere t.i. euribor, ki ga pa centralna banka lahko zviša. Omenjeni spletni portal zapiše: »zaradi velikih finančnih injekcij gospodarstvu v evrskem območju zgoditi, da se bo počasi začela povečevati inflacija, ki pa jo Evropska centralna banka (ECB) praviloma kroti z višanjem obrestnih mer, tudi euribora«.
Pred nami je torej gotovo višja inflacija, na katero na tem mestu opozarjamo že od začetka gospodarske krize. Za brzdanje inflacije centralne banke uporabljajo ukrep, da dvigujejo obresti. Torej se dvignejo obroki vsem, ki imajo svoj kredit vezan na spremenljivo obrestno mero. Ob tem bi še enkrat poudarili, da se vzporedno z dvigom obresti  dviguje tudi inflacija. Inflacija pa pomeni razvrednotenje denarja, deloma tudi našega kredita. Torej dvig obresti ni nujno slab.
Pa se lahko dvigne tudi fiksna obrestna mera? Pogosto da. To je tudi zapisano kot opozorilo v kreditnih pogodbah. V primeru nepričakovanih dogodkov ali ob delovanju višji sil, si banka ohranja pravico, da dvigne tudi fiksno obrestno mero. Kaj bi se moralo zgoditi, lahko samo ugibamo. Prav pa je, da smo pred odločitvijo za kredit seznanjeni tudi s to možnostjo.
Kako kredit izkoristiti sebi v prid
Bankam in državi je v interesu, da smo zadolženi, ker smo potem preprosto odvisni od njih. Zato je modro, da kredit tudi izkoristimo sebi v prid. Kako? Pogosto si lahko s podaljšanjem dobe odplačevanja zmanjšamo obrok kredita. Nižji obrok je lažje odplačevati! S tem pa dobimo priložnost, da razliko vzporedno s kreditom varčujemo na različnih naložbenih računih (nikakor ne v denarju). Donos takšnega varčevanja nam bo pokril vse obresti kredita in v določenem trenutku (ponavadi na polovici dobe odplačevanja kredita) začel ustvarjati dobiček.
Če ne moremo podaljšati dobe odplačevanje, pa je priporočljivo, da vsaj 10 % kredita naložimo v različne naložbe. S tem imamo na strani rezervo, če bi se v določenem obdobju pojavile težave odplačevanja kredita. Istočasno pa nam donos naložb pokriva negativne obresti kredita. Kredit lahko torej izkoristimo tudi sebi v prid!