Švica ponovno neodvisna od evra



Švica je očitno ukrepala in po treh letih prekinila vezavo z evrom. Švicarji so s tem jasno pokazali, da ima evro
velike težave in ne želijo toniti skupaj z njim. Po zavrnitvi referenduma o zlatem kritju franka je centralna banka zavrnila tudi povezavo z evrom in postala samostojnejša valuta.
Trg je seveda reagiral. Švicarske delnice so utrpele močan padec, ljudje se bojijo, da se bo obrestna mera libor ponovno začela dvigovati in evro je izgubil okoli 16 % svoje vrednosti (iz 1,2 je padel na 1,02 za 1 evro – v času pisanja prispevka). Danes so torej ponovno veseli tisti, ki hranijo denar v švicarskih frankih.
Padec evra je pozitivna novica tudi za vse tiste, ki varčujejo v zlatu ali srebru. Zlato, kot ohranjevalec vrednosti, je reagiralo na padec evra in pridobilo 3,6 % svoje vrednosti. To je trenutno manj, kot ja izgubila valuta, a na zlato je potrebno gledati na daljše časovno obdobje, ko bo še znatno pridobivalo na vrednosti.
Zanimiva prelomnica bo tudi odločitev centralne banke Evrope (ECB), o tem ali bo tiskala denar in odkupovala slabe obveznice. Kratkoročno lahko verjetno napoved tiskanja okrepi evro, dolgoročno pa bo to imelo negativne posledice. Saj z novim zadolževanjem rešujejo stare dolgove. Začaran krog?!?
To seveda ne pomeni, da se bo zlato ves čas vzpenjalo. Vmes bodo seveda tudi negativne korekcije, kar je normalno za zdravi trg. Presenetljiva odločitev švicarske centralne banke pa daje jasno vedeti, da lahko v prihodnje podobne nenadne poteze trge močno pretresejo. Ruski rubelj je recimo v nekaj mesecih izgubil več kot polovico svoje vrednosti. Lahko tudi surovine v nekaj dneh ali tednih podvojijo svojo vrednost?