Ohranjevalec vrednosti

Ustavimo se nekoliko ob plemenitih kovinah. Opazili smo, da so v zadnjem mesecu cene precej porasle. Ob tem rad opozorim, da niso porasle plemenite kovine, ampak je pravzaprav denar izgubil na svoji vrednosti. Plemenite kovine so v omejenih količinah, ne da se jih legalno »ponarejati« (kot denar) in zato tudi vedno ohranjajo realno kupno moč. To nam jasno kaže tudi primerjava z drugimi surovinami npr. nafto – za sodček nafte je bilo celo stoletje potrebno odšteti dobra 2 g zlata. Tankamo pa vendarle dražje, kajne? Zlato torej tudi v tej krizi kaže svojo pravo funkcijo – funkcijo ohranjevalca vrednosti. V času prihajajoče inflacije bo ta funkcija še toliko bolj pomembna.

O plemenitih kovinah se veliko piše v tujih medijih:
  • Marc Faber je mnenja, da je danes zlato bolj ugodno kot leta 2001, pa čeprav je na prvi pogled »dražje«, ker je danes nevarnost na trgu precej večja.
  • Renomirani časopisi kot je Manager spoznavajo tudi prednosti srebra. »Srebro bo na dolgi rok premagalo zlato«. Na to sam že 2 leti intenzivno opozarjam. Nujno mora vsak od nas posedovati vsaj nekaj srebra. Srebro je danes izredno izredno poceni in še toliko bolj podcenjeno.
  • »Big player gehen ins Gold« - tudi bogataši počasi pretaplajo svoje premoženje v zlato. Če je plemenita kovina dobra za njih, zakaj ne bi bila tudi za nas?
Naj zaključim z mislijo, da je strategija nalaganja v teh časih veliko bolj pomembna od obresti. Pravilno svetovanje in pravilna izdelava osebnega finančnega načrta z opozorilom na vse rizike in stroške, je danes za vsakega posameznika nujna. Prej ko bodo ljudje to spoznali, bolje bo to za njihovo premoženje.