Bodo razvijajoče rešile razvite?

Zdi se mi pomembno in potrebno, da se tokrat za trenutek ustavimo ob državah v razvoju in njihovem potencialu kot cilju naših naložb.
 
Predstavljajmo si dve podjetji na začetku recesije: prvo ima velik devizni presežek, drugo pa je do vratu zakreditirano. Katero podjetje mislite, da bi lažje prebrodilo krizo? Gotovo tisto, ki je imelo ustvarjene presežke. Podobno lahko danes primerjamo razviti zahodni svet, kjer z zadolževanjem izrazito izstopajo ZDA in na drugi strani recimo Kitajska, ki razpolaga z ogromnimi deviznimi rezervami in je njena ekonomija mnogo manj prizadeta, ker se za reševanje trenutne krize ni rabila zadolževati. Tako je v svetu v gospodarski aktivnosti med razvitimi in razvijajočimi gospodarstvi velika razlika. Pa poglejmo nekaj dejstev, kam ti presežki dejansko gredo.
  • Vemo, da je gonilo gospodarstva in nek pokazatelj ravoja potrošnja v posamezni državi (koliko državljani zapravimo, da lahko podjetja proizvajajo). Medtem, ko v ZDA beležijo velik upad potrošnje in jo trenutno država umetno vzpodbuja je ta na Kitajskem stabilna in počasi narašča. Samo poglejmo izdelke, ki jih kupujemo, od kod izvirajo – »MADE IN CHINA«. S tem tudi mi nehote pospešujemo njihov napredek.
  • Kitajska je tudi v 2009 ostala največji avtomobilski trg na svetu (prodaja avtomobilov se je v zadnjih 5ih letih skoraj početverila, v Indiji in Braziliji skoraj potrojila – v Sloveniji pa se je pred krizo višala za okoli 4 % letno).
  • Kitajska je postala največji trgovski partner Brazilije in po 70ih letih zamenjala ZDA.
  • Vsak mesec se iz Kitajskega podeželja v mesta preseli nekaj milijonov ljudi, kar seveda pomeni nova delovna mesta, stanovanja, večja potrošnja, ... (samo uporaba mobilnih telefonov se vsako leto poviša za 75 %) – mesta rastejo got gobe po dežju.
  • Kitajska je pred kratkim napovedala poskusno uvedbo električnega javnega prevoza v 13 največjih mestih (uvajanje ekološko sprejemljivejšega vira energije).
  • Po zadnjih analizah Mednarodnega denarnega sklada, je bila gospodarska rast v 2009 na Kitajskem 9 %, v Indiji 7,5 %, za primerjavo z 1-2 % v EU in ZDA. Tudi napovedi za naslednja leta so za Kitajsko med 8-10 % in 7-8 % za Indijo. Ekonomija Kitajske bi naj tako do leta 2027 dohitela ZDA.

Ni težko ugotoviti, da se počasno ukrevanje gospodarstva dogaja pod vodstvom Kitajske in ostalih držav v razvoju. Vse tudi kaže na to, da bodo trgi v razvoju tudi v prihodnje rasli hitreje od razvitih držav in bodo motor gospodarske rasti.

To je le nekaj dejstev, da teh trgov gotovo ne smemo spregledati, ampak jih moramo vključiti v lasten portfelj. Sploh če smo v fazi gradnje premoženja. Seveda gre za negotove in nestabilne trge in bi bilo zelo rizično staviti celotno premoženje v te trge. S postopnim in mesečnim varčevanjem pa lahko sebi v prid izkoristimo občasne korekcije in s tem premoženje še dodatno nadgradimo.