Ključna je ustrezna razpršitev

V teh dneh se je veliko govorilo o naši največji banki. Prvič je ustvarila izgubo, kar ni čudno, saj ima za kar 1,5 milijarde eurov terjatev do gradbincev in to predvsem na račun neprodanih stanovanj. In imamo naenkrat kar dva problema.

Na eni strani slovenski nepremičninski balon, ki se umetno vzdržuje s podaljševanjem kreditov gradbincem. Kupci pa stanovanj nočejo kupiti, ker so enostavno predraga. Na drugi strani pa seveda dolg banke, ki ga bomo morali seveda plačati mi, davkoplačevalci.

Posledično se logično vprašamo, kako pa je z našimi prihranki? Sicer nam trenutno še (do konca 2010) država jamči naše prihranke na bankah. Vendar ključni problem je realna vrednost tega našega premoženja. Na dolgi rok denar hitreje izgublja na svoji kupni moči kot rastejo obresti.

Rešitev? Ključno pri varčevanju je razpršitev našega premoženja glede na naše cilje in želje. Vsaka naložba ima svoje prednosti in slabosti. Časi so taki, da bomo vsi potrebovali osebni finančni načrt, če bomo želeli optimalno in mirno doseči zastavljene cilje v življenju.