Leto 2009 nadpovprečno

Stranke že dobro leto opozarjam, da se nahajamo v časih, ki so zelo primerni za mesečna vplačila in varčevanje preko vzajemnih skladov. Če so se proti koncu leta 2007 začele pričakovane korekcije na delniških trgih in smo bili leta 2008 priča skoraj nenehnim padcem (tudi do 70 % in več), je bilo leto 2009 vse prej kot to.

Za primer sem vzel povprečen, a perspektiven slovenski vzajemni sklad, ki je v omenjenem času vlagatelju ustvaril dobrih 60 % izgube. Dobro, za nazaj ne moremo nič spremeniti. Tudi vse stranke, ki so bile pravi čas obveščene o morebitnih korekcijah, žal niso reagirale.

V tem trenutku sem se znova skušal postaviti na nasproten breg od večinskega mnenja in strankam svetoval, naj počasi začnejo z nakupi točk vzajemnih skladov »po znižanih cenah«. Nasvet se je obrestoval, saj smo bili »pridni« vlagatelji nagrajeni tudi z več kot 100 % donosom.

Opisana situacija samo potrduje izkušnje borznih gurujev, kot je Warren Buffet, ki pravi, da bodimo požrešni (leto 2009), ko so drugi prestrašeni in previdni, ko so drugi požrešni (leto 2007).