Katera informacija je resnično koristna?

George Soros, eden izmed najbolj slavnih upravljavcev hadge skladov na svetu, je pred nekaj tedni zlato označil za napihnjen balon in da upad vrednosti ni izključen (Finance, 29. 1. 2010). Ob tem pa je zanimivo, da ga je v zadnjih 3 mesecih preteklega leta na veliko kupoval in skoraj podvojil svoj delež v največjem skladu, vezanem na gibanje tečaja zlata SPDR Gold Trust (Finance, 17. 2. 2010).

Kje je torej logika, če vemo, da tudi centralne banke Kitajske in Indije ter državni skladi na veliko kupujejo zlato? Naložbe Kitajske v zlato pa so se od leta 2003 po podatkih Bloomberga povečale že za 76 odstotkov. Je Soros morda želel vplivati na gibanje cene zlata? Je videl kak drug interes? Ali je bilo to res objektivno mnenje?

Vsako informacijo lahko predstavimo iz takšnega ali drugačnega zornega kota. Odvisno od tega čigav interes informacija zastopa. Stranka mi je pred kratkim postavila zanimivo vprašanje, kako naj ve kaj je res: nekje prebere nekaj, drugje pa spet nekaj popolnoma drugega. Hitro postanemo zmedeni.

Danes smo dnevno obsipani z različnimi informacijami in novicami. Dobro je, da te informacije prefiltriramo. Tako kot ne kupimo vsako zobno pasto, ki jo reklamirajo ampak pri izboru uporabimo nek zdrav razum, tako je tudi pri naložbah. Potrebno si je ustvariti lastno mnenje. Paziti pa moramo, da ne prevladajo premočna čustva. Sam se vedno vprašam in raziščem katera informacija je bolj objektivna in katera bolj realna glede na aktualno dogajanje. Na podlagi tega potem tudi svetujem svojim strankam. Seveda je potrebno, da redno spremljamo dogajanje.

Ob tem ni za zanemariti pomisleka ali je ob tej poplavi informacij pametno ostani sam pri tako pomembnem področju kot je načrtovanje lastnega premoženja. Ali ni modrejše posikati strokovno pomoč neodvisnega strokovnjaka?