Kitajska dol, plemenite kovine gor

Marc Faber, ekonomist, publicist in avtor, je znan je predvsem po svojih nevsakdanjih pogledih na svetovno gospodarstvo. Med drugim na primer zagovarja propad ameriškega dolarja in papirnatih valut nasploh.

V zadnjem intervjuju za Bloomberg je opozoril na ohlajanje kitajskega gospodarstva in napoveduje celo zlom le-tega v naslednjih 9-12 mesecih. Poleg tega svari pred razvrednotenimi valutami zaradi prekomerne količine denarja, ki je bila dana v obtok (samo EU v zadnjem tednu obljubila sveženj 720 milijard evrov novega denarja). »Vse papirnate valute so slabe« in dodaja, da sam vidi velik potencial v realnih valutah kot so plemenite kovine, »še posebej zlato«.

Kaj narediti? Panika nikoli ni dobra. Sam že skoraj 4 leta opozarjam na zaščito premoženja s plemenitimi kovinami, predvsem s srebrom in zlatom. Je zlato precenjeno glede na to, da je v zadnjih 2 mesecih poraslo za okoli 21 %, v dolarjih za okoli 14 %? Osebno bi pričakoval kratkoročno korekcijo cen, saj sem mnenja, da tako hitra rast ni naravna. Glede na situacijo v kateri so se znašle svetovne valute v tej gospodarski krizi, pa so te napovedi zelo negotove. Vendar sam zagovarjam tezo, da predvsem zlato in srebro veljata za ohranjevalca vrednosti premoženja predvsem v takih časih kot jih imamo sedaj in jih bomo gotovo imeli še nekaj let. Zato, če imamo časa vsaj 2-3 leta ali več, bi se sam gotovo odločil za delno pretopitev premoženja v ti plemeniti kovini.

Kar se pa tiče Kitajske, je ta država specifičen primer. V zadnjih letih ogromno gradijo in za to so najeli tudi precej kreditov. Vendar imajo poleg tega še vedno velike denarne presežke, zaloge denarja in bi morebiten zlom veliko hitreje premagali in se pobrali. Dolgoročno se mi ta regija še vedno zdi perspektivna.