Zakaj želi zahod pomagati Grčiji?

Priložena shema prikazuje dolgove t.i. PIIGS držav. Vsaka od teh držav dolguje praktično polovico svojega dolga zahodnoevropskim državam Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji. V primeru pomoči Grčiji gre praktično za preprečitev domino efekta. Nemška kanclerka Angela Merkel govori o nujnem reševanju Evrope. Ekonomist Jože P. Damijan govori o nujni pomoči za "makroekonomsko stabilnost". Guverner nemške Bundesbanke Axel Weber je izjavil, da bo brez finančne pomoči Grčija okužila celotno evrsko območje.

Po medijih lahko zaenkrat sledimo 'samo' dejstvom o Grškem dolgu, o socialnih nemirih in počasni pomoči Unije. Kaj (bi) se bo šele zgodilo, ko bo (bi) Grčija dejansko bankrotirala? Ne morem si predstavljati, da bi podjetje, ki dolguje 125 % svojega letnega zaslužka lahko ta dolg kdaj odplačalo. Bo v primeru države drugače?

Dalje vidimo, da Italija Franciji dolguje celo 20 % francoskega letnega družbenega proizvoda (BDP). Španija ima z 20 % najvišjo brezposelnost v Evropski uniji in s tem najšibkejšo gospodarstvo. Zanimivo je tudi, da je oblaček grškega dolga praktično najmanjši. Ne upam si niti ugibati, kaj se dejansko lahko zgodi, če bi katera od ostalih držav začela pokati po šivih?

Osebno skušam biti optimist. Verjamem, da bodo odgovorni skušali nekaj narediti, da se prepreči najhujše. Vendar vseh posledic gotovo ne bo možno brzdati. Tako lahko že čutimo naraščanje nezaupanja v papirnati denar, povečalo se je povpraševanje po plemenitih kovinah, dogajanje se odraža tudi na borzah, itd. Zanimivo je, da občasno že slišimo kak komentar o koncu svetovne krize. Je to res že konec?

Kaj nam je storiti? Verjetno vpliva na vodilne nimamo pa tudi vprašanje je, kaj lahko sploh naredimo. Lahko pa primerno poskrbimo za svoje premoženje in prihranke. Zaradi krize bomo gotovo deležni še kakšne korekcije. Vendar, a ni korekcija oz. pocenitev ravno priložnost za nove, cenejše občasne naložbe? Po mojem mnenju je pred nami velika negotovost in tudi izjemne priložnosti. Vprašanje pa je kaj bo prevladalo pri nas? Bomo videli čez 5, 6, morda 7 let.