Cene so se višale tudi v »dobrih« časih

Banka za mednarodne poravnave – BIS (centralna banka centralnih bank) v svojem zadnjem poročilu ugotavlja, da so industrijsko razvite države na skorajda nepovratni poti v bankrot. Težave s katerimi se soočajo so večje, kot to kažejo uradni podatki o javnem zadolževanju. Rezultat tega bodo nižji javni prihodki in višji odhodki. Najhujše stanje pa je v Franciji, na Irskem, v Španiji in seveda v ZDA.

Na prvi pogled se sicer to nas ne tiče. Pa vendar, če pomislimo kakšne posledice bi vsi ti dogodki lahko imeli na naše denarnice in naše prihranke, ne smemo ostati ravnodušni. Praktično nihče več ne dvomi, da je pred nami obdobje povišane inflacije. Tudi švicarska centralna banka je okrepila svoja pričakovanja rasti inflacije v letu 2010 in 2011.

V zadnji številki Mojih financ (št. 6, junij 2010) so k članku »Naj vas nizka inflacija ne zavede« pripeli zelo zgovorno grafiko (glej sliko). Naslikanih je nekaj izdelkov, ki jih redno uporabljamo na našem jedilniku ali v gospodinjstvu in njihove podražitve/pocenitve v zadnjih 10ih letih. In ti podatki vsekakor niso za zanemariti. Vidimo, da se je recimo žemlja podražila za kar 133 %, bencin 78 %, alpsko mleko za 43 %, itd. Vse te podražitve so se zgodile v dobrih časih, ko svet niso pretresale nadloge kot je recesija in finančna kriza. Vprašanje, ki se postavlja je, kako se bodo cene obnašale sedaj, ko se nahajamo sredi kriznega obdobja?