Težave Španije in zakaj je prišlo do korekcije cen plemenitih kovin navzdol?

Razlogov je več. Španiji je uspelo prodati za 3,5 milijarde evrov državnih obveznic, da s tem pokrije del svojih dolgov. Posledično se je zaradi dobrih novic o pozitivnem reševanju španskega dolga okrepila tudi vrednost evra. Na nek način se je med vlagatelji ustvarilo pozitivno vzdušje o počasnem okrevanju evra. Vendar, so pred nami res boljši časi?

Morda za kratek čas, nekaj tednov, mesecev. Po poročanju 24ur.com (http://www.moj24ur.com/novice/gospodarstvo/dodatno-zadolzevanje-spanije-z-obveznicami.html) je sicer slišati, da »v zadnjem času krožijo novice, da bi Španija od EU utegnila potrebovati med 200 in 250 milijarde evrov pomoči«. Glede na ta podatek so prodane obveznice le kaplja v morje. Dolg te države še zdaleč ni odpravljen. Ocenjen je na vsaj 4-kratno vrednost potrebne pomoči o kateri poroča 24ur. Njen »javnofinančni primanjkljaj znaša 11,2 % bruto družbenega proizvoda« od dovoljenih 3 % (glej sliko), ki jih je postavila EU (glej Zakaj želi zahod pomagati Grčiji). To je tudi razlog, da Španija uvaja varčevalne ukrepe, katerim nasprotuje prebivalstvo tudi na vedno pogostejših stavkah in demonstracijah.

Kako naprej?

Časi so zelo negotovi. Kot vlagatelji občasnim pozitivnim intervalom ne smemo nasesti. Kriza še zdaleč ni mimo. Previdnost in skrb za naše premoženje sta nujna. Kot neodvisni premoženjski svetovalec opažam, da bo v naslednjih letih najtežje ohranjati realno vrednost premoženja. Kaj šele, da bi ustvarjali dobičke!?!