Evropske banke pod drobnogledom

Med tem, ko naša največja banka sklepa nove visoke kreditne posle in se s tem dodatno zadolžuje, so bili včeraj (23. 7. 2010) objavljeni rezultati obremenitvenih oz. stresnih testov evropskih bank, kjer se je naša NLB odrezala precej slabo (razumljivo ne po mnenju vseh).

Preverjenih je bilo 91 bank, od teh jih 7 ni opravilo testa: nemška banka Hypo Real Estate, pet španskih bank in ena grška. Nova ljubljanska banka se je po količniku temeljnega kapitala znašla povsem na repu, v družbi španskih, grških, irskih, italijanskih in nemških bank. Zanimivo je, da smo se po ocenjevanih merilih, kot poroča STA, znašli v družbi bank tistih držav, o katerih (razen Nemčije) se že precej glasno govori, da so v velikih težavah (dolgovi, brezposelnost, morebiten bankrot, povišane obresti, znižane bonitetne ocene, …).

Vendar naš minister za finance ostaja zadovoljen in ne vidi razloga za skrb, saj imamo v Sloveniji še vedno ugodno finančno sliko. Skoraj v isti sapi pa dodaja, da če bo potrebno in bi bila zaradi »nepričakovanih šokov« ogrožena solventnost banke, bo priskočila na pomoč država.

Kaj torej: testi so bili zadovoljivi, a vseeno je dobro imeti pripravljen rezervni načrt!?! Izkazalo se je namreč, da bi ob upoštevanju dodatnih neugodnih posledic deželnega tveganja le za las ujeli količnik potrebnega kapitala banke.

Ne samo, da se je naša največja banka znašla v družbi najmanj stabilnih bank v EU in bi v primeru slabših razmer morala vskočiti država, banka potrebuje tudi dodaten kapital. Kaj nam je torej storiti? Panika gotovo ni potrebna, saj se čez noč ne bo veliko zgodilo. Dolgoročneje pa velja razmisliti kako varne so resnično naše denarne naložbe.