4 desetletja od ukinitve zlatega standarda

15. avgusta je minilo 40 let od dokončne ukinitve zlatega standarda. Ta je bil uveden zaradi stabilnosti svetovnega gospodarstva. Dejansko pa že od II. svetovne vojne nismo imeli pravega zlatega standarda, saj so bile svetovne valute vezane na dolar in ne več na zlato. Dolar pa je bil vezan na zlato pri ceni 35 $ za troj unčo (31,1035 g).

Leta 1971 je predsednik ZDA, Richard Nixon, dokončno ukinil zlati standard. Zaradi vojne z Vietnamom je Združenim državam zmanjkalo denarja. Z odpravo vezave na zlato so lahko začeli s svobodnim tiskanjem denarja. Količina denarja v obtoku se je občutno povečevala in s tem je rasla tudi cena AU. Vse do pregretja leta 1980.

To je bil vzorec, ki se ga je Amerika poslužila že večkrat v zgodovini. Prvič v državljanski vojni v 60ih letih 19 stoletja, nato z vstopom ZDA v I. svetovno vojno, enako v II. svetovni vojni in podobno z že omenjenim Vietnamom. Leta 1971 zlato tako dokončno uradno postane surovina in po tisočletjih izgubilo funkcijo denarja.

Seveda je bila ukinitev zlatega standarda protiustavna, saj bi moral denar ohranjati svojo vrednost, a to brez vezave na neko stabilno vrednost ni več bilo možno. S tem se je začelo nelegalno tiskanje denarja, varčevalci so bili opeharjeni, obljube o trdnosti ni več.

Takšno stanje imamo še danes. Denar, brez izjeme, počasi izgublja na vrednosti. Inflacije ni mogoče ustaviti, ker se vsak finančni sistem napolnjuje z vedno novim in novim denarjem, brez kritja. Do manjšega zloma je v novejšem času prišlo že leta 2000 in nato do hudega udarca leta 2007/08. Ta kriza traja še danes, z vmesno prekinitvijo, ker jim je uspelo, zaradi rekordnih povečevanj denarja v obtoku, začasno ublažiti krizo. Celo banke z nevzdržnimi primanjkljaji so lahko prikazale pozitivne bilance. A to vse do takrat, ko bo dolg potrebno vrniti. In ta trenutek je pred vrati.

V bistvu danes ne gre za novo krizo in novo recesijo, gre le za staro rano, ki so jo neodgovorno pokrpali. Račun prihaja. Posledično denar pospešeno izgublja svojo vrednost, prihranki ljudi so vedno manj vredni. Dolar je izgubil več kot 50 % v enem letu, evro okoli 20 %. Bomo dopustili, da tako gredo vsi naši prihranki!?!