Valute se morajo razvrednotiti

Te dni finančni svet in borze napolnjujejo predvsem slabe novice. Dejansko se dogaja to, kar se je pričakovalo že nekaj časa. Kljub strogim varčevalnim ukrepom, ki povzročajo (nasilne) demonstracije (Grčija, Španija, Italija, …), se vratolomni dolgovi ne morejo in ne morejo pokriti. Ti se bodo razvrednotili (predvsem) z inflacijo. Banke (krivke za nastalo krizo) so začele našim kreditom počasi dvigovati obrestne mere, da se bodo zaščitile pred naraščajočo inflacijo, ljudem pa se bodo zdeli počasni dvigi mesečnih obrokov relativno normalni.

Druga največja nemška banka – Commerzbank je odpis ničvrednih grških obveznic plačala s popolno izgubo dobička. Jasno je, da dolg ne more biti vrnjen. Nemci opažajo tudi, da vrednost denarju pada. Najbolj očitno se to odraža v energentih, surovinah. V enem letu se je kurilno olje podražilo za 9,8 %, bencin 12,3 %, posledično tudi hrana za 2,1 %. Surovine pa veljajo za najboljšega ohranjevalca vrednosti oz. so najboljši pokazatelj kako trdna je posamezna valuta.

Navedimo primer: ameriški dolar ($) je v enem letu proti švicarskemu franku (CHF) izgubil 46 % vrednosti, proti evru »le« 11 %. V 5ih letih celo 76 oz. 15 %. Zlato je v dolarjih v enem letu poraslo za dobrih 44 %, v frankih pa je cena ostala praktično nespremenjena. Podobno primerjavo bi lahko naredili tudi z drugimi surovinami.

Zanimivo kajne? Denar je denar, zlato je zlato. Vendar je valut več in delujejo po istih zakonitostih, zlato pa je le eno. Od vseh naštetih valut je bil torej najbolj močan švicarski frank, ameriški dolar pa je vse prej kot dobra valuta ali celo valuta, ki si še zasluži sloves »svetovne«. Zato jo tudi vedno več držav opušča. Treba pa je vedeti, da tudi frank ni več to kar je bil. V to ga je prisililo gospodarstvo in neusmiljen finančni sistem. Če bi namreč frank postal premočan, se s to valuto ne bi splačalo trgovati in švicarsko gospodarstvo bi lahko postalo izolirano. Švicarsko centralno banko (UBS) so oktobra 2008 že reševali, ker je postala insolventna. Tudi danes razmere v švicarskem bančnem sistemu niso rožnate. Pojavljajo se namigi, da bodo umetno znižali vrednost franku, ker postaja »v primerjavi z evrom premočan«, kot so poročali po radiju.

Želim povedati dvoje. 1. Res je, da so valute različno močne vendar je tudi dejstvo, da so vse valute podvržene razvrednotenju. Ena valuta ne sme ostati premočna. Tako je finančni sistem namreč zgrajen. 2. Pravijo, da je zlato (celo srebro !!!) precenjeno. Kako le? Vsak, ki je pismen si lahko hitro izračuna, da kolikor je zlato poraslo, toliko so valute izgubile na vrednosti. Cena bo namreč morala doseči vrednost najmanj 2.500 $ za unčo, da bo zlato doseglo svojo realno vrednost. Seveda pa so nihanja (gor in dol) popolnoma realna in celo zaželena.

Danes bi strankam svetoval: ali prihranke porabite za načrtovane investicije ali pa jih »pretopite« v naložbe, ki svoje vrednosti ne bodo izgubljale. Seveda ne smemo pozabiti na pravilo razpršitve premoženja. Zavedam pa se, da je ljudi strah in vlada veliko nezaupanje. Odločitev je neizogibna in prej kot jo bomo sprejeli, bolje bo za naše premoženje.