O zlatu vedno več govora

V tujih medijih ne mine dan, da ne bi bila omenjena rumena žlahtna kovina. V skladu z vedno večjimi težavami v finančnem sistemu, padanju gospodarske rasti (tudi pri lokomotivi Evrope – Nemčiji), raste povpraševanje po plemenitih kovinah. V Evropi se že podaljšuje dobavni rok nekaterih naložbenih palic (kot nazadnje leta 2008). S hitro rastjo cen kovin so pred nami tudi vedno večja nihanja cen, predvsem zlata in srebra (tudi današnja korekcija kaže na obdobje volatilnosti, ki je pred nami – zlati po tako občutni rasti, kot jo je doživelo zlato v zadnjih tednih).

Na seznam bank in finančnih institucij, ki napovedujejo rast cen zlata sta se uvrstila še GP Morgan in Bank of America. Prvi napoveduje ceno pri 2.500 $ do konca leta, druga pri 2.000 $ na troj unčo (31,1035 g). V Ameriki so že pred nekaj meseci nekatere zvezne države pozvale kongres, da naj uvedejo alternativno valuto, ki bi bila vezana na zlato. Prva je ukrepala zvezna država Ohio in kot plačilno sredstvo uvedla srebrnike in zlatnike. Nekje sem prebral, da obstajajo dokazi, da je tudi Gadafi želel uvesti, kot novo plačilno sredstvo, v Libiji zlatnike in srebrnike ter popolnoma ukiniti dolarje in evre kot plačilno sredstvo. Nov denar bi se naj že koval v Maleziji. Vendar je državo nekaj dni za tem napadel NATO.

Res ali ne, niti ni tako pomembno. Dejstvo pa ostaja, da vedno več držav po svetu spoznava, da je dolar popolnoma izčrpan in razvrednoten, evro pa mu vztrajno sledi. Na rumenih straneh nemškega spletnega portala »Quatch-Press« sem prebral, da Švica, Nemčija in Avstrija razmišljajo o »skupni uniji po uniji«. Švica namreč ostaja v pasti šibkega evra in premočnega franka, katerega so prisiljeni »zbiti«. Vrednost evru pa znižujejo zadolžene članice EU. Ena od idej je tako ustanoviti novo unijo brez teh držav. Sam v ta scenarij sicer ne verjamem, a že dejstvo, da vodilni razmišljajo o tako radikalnih rešitvah, mi daje misliti o resnosti krize in dejanski stabilnosti trenutnega finančnega sistema … Kaj se ni bolje preventivno zaščitit, sebe in svoje prihranke?