»Drugi del krize bo mnogo hujši«

Henry Ford je pred desetletji izjavil, da če bi ljudje vedeli, kako deluje finančni sistem, bi imeli takoj revolucijo. Ozrimo se danes na ulice New Yorka, Aten, Tokia, Züricha, Frankfurta, Sydneya, Rima, … Ljubljane, ter številnih drugih mest po svetu. Zdi se, da je ljudem prekipelo. Pred stoletjem in pol rojeni Ford bi utegnil imeti prav. Ljudje ne želijo več finančnega sistema, ki jih (nas) je pahnil v to krizo, v revščino, v boj za preživetje. Nihče ne ve, kaj bo jutri. Kaj bo kriza še prinesla …

Lahko bi rekel, da je bilo glavno sporočilo minulega 5. kongresa plemenitih kovin in surovin, ravno previdnost. Marc Faber je že pred časom komentiral sedanjo krizo: »Never in the history of the world has there been a situation so bad that the government can't make it worse«. Sarkastično, a resnično.
Dirk Müller, znani nemški broker, ki je pravilno napovedal sedanjo krizo meni, da je evro dinamit za Evropo in dodaja, da je korenita reforma nujna ali pa bomo morali ponovno uvesti stare valute. Opozarja, da bo drugi del sedanje krize mnogo hujši kot prvi in da moramo svoje premoženje na to dobro pripraviti.
Dolar je med leti 1774 in 1912 izgubil okoli 20 % vrednosti. Leta 1913 je bil nato ustanovljen FED (mednarodni denarni sklad). Od takrat in do danes je dolar izgubil še dodatnih 95,6 % vrednosti. Zaradi prekomernega zadolževanja. Matjaž Štamulak komentira, da »je problem današnje krize v dolgovih in primanjkljajih«. Danes se države zadolžujejo in ustvarjajo še večji primanjkljaj. Realne gospodarske rasti, pa trenutno praktično ni.
Na papirnati denar se danes torej ne moremo zanesti. Rešitev so realne vrednosti: »delnice, surovine, plemenite kovine,« našteva Müller. Faber na ta seznam dodaja tudi zemljišča in nepremičnine. Vedno bolj zanimive pa postajajo tudi redke in strateške kovine.
Kongres je prinesel sporočilo, da so časi zelo resni. Tisti, ki tega opozorila in signalov, ki jih okrnjeno prejemamo preko medijev ne bodo vzeli resno, bodo veliko izgubili. Vse oblike denarnih naložb, pa naj bo to denar doma v nogavici ali na banki ali obveznice, vse te naložbe so pred velikim razvrednotenjem.