Alea iacta est

Z današnjim dnem (1. junij 2012) sta Kitajska in Japonska začeli z direktnim trgovanjem v lastnih valutah – yuanom in jenom. Največji ekonomiji Azije ne bosta več uporabljali dolarja kot menjalno sredstvo. Ta odločitev centralnih bank je gotovo velik udarec za ZDA in ameriški dolar.
S to odločitvijo ne gre samo za zmanjšanje stroškov, ki nastanejo ob menjavi valut ampak gre za odločitev, s katero želijo Kitajci in Japonci zmanjšati odvisnost od dolarja. Poleg tega je Kitajska največji trgovski partner Japonske. Z ukrepom želijo trgovanje in medsebojne investicije še bolj utrditi. Oblasti med drugim dodajajo, da bodo s tem »zmanjšali rizike finančnih inštitucij,« ki jih prinaša dolar.
Svet se začenja zavedati, da so ZDA in dolar zelo ranjeni. Z gotovostjo lahko sklepamo, da je to prva v nizu podobnih odločitev. Že pred meseci so iz Irana in Indije sporočili, da ne bodo več trgovali z dolarji ampak z lastnimi valutami. Ko je začela o tem na glas razmišljati Libija, se je v državno vojno vmešal Nato. Bo tudi morebitni vojaški napad na Iran imel v ozadju podobna vodila? Na svetovnem spletu smo že lahko brali, da tudi Rusija in Kitajska ne bosta več trgovali z dolarji.
Le kakšne posledice bo s tem utrpel dolar? ZDA so svojo valuto po drugi svetovni vojni razširile po vsem svetu. Postala je svetovna valuta, ki jo sprejmejo praktično v vsaki državi. Pa vendar lahko tisti, ki nas je pot kdaj zanesla v druge predele sveta opazimo, da so marsikje evri postali že celo bolj cenjeni kot dolarji.
Kocka je torej padla. Z zmanjšanjem povpraševanja po dolarjih bo na trgih ostalo veliko denarja, po katerem ne bo povpraševanja. Dodatno razvrednotenje valute, ki je praktično izgubila že skoraj vso svojo realno vrednost (glej sliko), je gotovo neizogibno. Za naslednji mesec ZDA že napovedujejo novo »tiskanje« denarja s katerim bodo lahko pokrpali nove/stare bilančne luknje. Podobni ukrepi so neizogibni tudi v EU (še zlasti če poslušamo težnje novega francoskega predsednika, ki mu ni v interesu varčevati).
Kakšne posledice lahko pričakujemo mi? Gotovo so podražitve neizogibne. Padec vrednosti dolarja bo imelo vpliv na ves finančni sistem. Papirnati denar je že tako vse manj vreden, takšni ukrepi bodo gotovo to špiralo še dodatno pospešili. Zato je nujno, da svoje prihranke v »papirnatih naložbah« primerno zaščitimo.