Datumi, ki bodo pustili posledice na kapitalskih trgih

Svet budno spremlja kaj se dogaja v vrhovih posameznih držav in finančnih velikanov. Vsaka, še tako majhna novica, pusti posledice tudi na finančnih in kapitalskih trgih. S 1. junijem smo bili tako priča uvedbi trgovine med Japonsko in Kitajsko brez ameriškega dolarja, prvič v zgodovini. Delnice po vsem svetu so padle, zlato in srebro sta poskočila.

Včeraj je zasedal vrh ECBja (Evropske centralne banke). Novica, da bi ponovno znižali obrestne mere, je za nekaj ur opazneje dvignilo cene zlata.

Pred nami je še nekaj napovedanih dogodkov, ki bodo puščali večje ali manjše posledice:
-         17. junij – nove volitve v Grčiji
-         20. junij – zaseda FED
-         28. junij – srečanje vrha EU
-         november – predsedniške volitve v ZDA
Razmere v svetu so zelo nestabilne in trgi zelo občutljivi. Če že samo informacije tako močno vplivajo na razvoj dogodkov, kako bodo vplivali šele dogovori teh srečanj, ki bodo imeli dolgoročne učinke? Za King World News je 40 letni veteran Don Cox, ki pri finančni skupini BMO upravlja 538 milijard $ sredstev izjavil, da si Evropa aktivno prizadeva za uvedbo z zlatom zavarovanih obveznic. 

Po njegovih besedah je pripravljena formula, po kateri bi država z dolgom nad 60 % BDPja (meja, ki jo je določila Maastrichtska pogodba) tega pokrila z zlato evro obveznico. Države, ki bi dobile to evro obveznico, bi za to zastavile svoje deleže zlata. Z vrha nemške Bundesbanke komentirajo, da »ne bomo uporabili kreditne kartice Nemčije za odplačilo dolgov tistih, ki so zapravili preveč«. Imeli bi garancijo zlata.

Seveda je veliko vprašanje, če se bo to res zgodilo, ker države ne bodo želele zastaviti svojega zlata. Dejstvo pa je, da se rešitve iščejo. Scenarijev za izhod iz krize je veliko. Ne glede na rešitev, bo vsaka odločitev imela velik vpliv na razvoj finančnih in kapitalskih trgov. Mi, kot varčevalci, pa se moramo na te spremembe kar najbolje pripraviti.