Nemci so informirani, jim bomo sledili?



Glede na to, da so Nemci kar dobro informirani o višini inflacije in nevarnosti močnega razvrednotenja tudi v prihodnje, se postavlja vprašanje, kako oni poskrbijo za svoje premoženje?
Mogoče začnem pri osebni izkušnji. Jeseni leta 2008 sem se udeležil največjega sejma plemenitih kovin in surovin v Evropi. Dogodek se vsako leto odvija v Eventareni v bavarski prestolnici München. Naj naštejem nekaj vtisov. Dogodek vedno traja 2 dneva, sejmišče se razprostira v dveh nadstropjih, nekaj 100 razstavljavcev, po 3 vzporedna predavanja skozi oba dneva. Na dogodku lahko obiskovalci nabavijo tudi plemenite kovine.
Največje presenečenje je sledilo, ko smo se z nekaj srebrniki v žepu vračali proti parkirišču. Srečevali smo ljudi, ki so ob sebi vlekli kovčke na kolesih in 2 sta ga komaj dvignila v prtljažnik. Verjetno v kovčkih niso bili katalogi iz sejma!?!
To sem prvič doživel leta 2008. Vsako leto se udeležim tega dogodka, ker tam na enem mestu prejmem veliko uporabnih informacij, ki jih uporabljam pri delu s strankami. Lansko jesen pa je bila gneča na sejmišču največja. Ljudje so stali v vrstah, z zelenci v rokah in čakali, da pridejo na vrsto in kupijo želeno plemenito kovino. Poleg nemškega jezika je bilo slišati tudi rusko, poljsko, slovaško, češko in verjetno še kakšen jezik.
Kaj pa govori statistika? Danes imajo Nemci okoli 8% vseh izkopanih zlatih rezerv na svetu. Vsak četrti Nemec, starejši od 18 let, poseduje fizično obliko zlata. 14,5% prihrankov imajo ljudje na bankah. Po podatkih Statističnega urada imamo Slovenci kar 39,2% prihrankov na bankah. Mogoče bi se bilo dobro zgledovati po Nemcih? Bogatejši ljudje, nad 250.000 € premoženja, imajo 18-krat več zlata kot osebe z manj prihodka. Slika bi žal morala biti obrnjena. Vendar imajo bogatejši spet drugačne informacije, kot delavski razred. Na letošnjem seznamu dolarskih milijarderjev revije Forbes je za kar 16 odstotkov več ljudi kot lani. Lahko se čudimo in zgražamo, lahko pa tudi reagiramo in poskrbimo za varnost našega premoženja.