Ciper - vrh ledene gore



Otok na obrobju Evrope je veljal za davčno oazo. To seveda ne pomeni, da tam davkov ni bilo, bili so pač med najnižjimi v Evropi in zakonodaja je dopuščala, da se je denar lahko stekal na račune tamkajšnjih bank. Premožnejši ljudje so pač izkoristili tisto, kar jim je bilo omogočeno … do nedavnega, ko se je slika nekoliko spremenila.
Dejansko čez noč je EU spremenila pogoje poslovanja ciperskih bank in prilagodila zakonodajo. Prva reakcija ljudi je bila, da so izpraznili bankomate, banke so na delovni dan ostale zaprte. Neue Zürcher Zeitung poročajo: Sicher ist, dass zum Schluss auch der Sparer die Zeche zahlt, v prevodu, gotovo je, da bodo na koncu dolgove poravnali varčevalci. Možni so trije načini. Prvi je razvrednotenje z dvigom inflacije, drugi prestrukturiranje ali slaba banka in tretji dvig davkov, kot se je zgodilo na Cipru. Prvotni predlog prve dame Mednarodnega denarnega sklada (IMF), Lagardove in Schäubleja, nemškega finančenga ministra, je bil celo 40% od zneska na banki. Je to še varnost na banki, o kateri tako radi govorimo tudi v Sloveniji?
Šef Saxo banke, Lars Seier Christensen je mnenja, da je Ciper zgolj začetek. Vprašanje, ki si ga moramo postaviti varčevalci je: katera država bo na vrsti naslednja? Po nekaterih ugibanjih bi to lahko bil Luksemburg, ki je poleg Londona največji evropski finančni center. Samo ugibamo lahko, če in kdaj bodo ukrepi EU začeli veljati tudi za Slovenijo. ECB (Evropska centralna banka) že pripravlja kontrolo transakcij bančnih sredstev. To pomeni, da ne bo več možno denarja nakazati kamor koli. Na Cipru tako že velja omejitev dviga denarja na bankah.
Nigel Farage, Anglež in evropski poslanec svari: »Dvignite denar iz bank, dokler ga še lahko!« Tisti, ki se bodo za ta korak le odločili je potrebno poudariti, da nismo ničesar rešili, če smo denar prestavili v bančni sef ali doma »pod blazino,« kot radi rečemo. Denar bo s tem še vedno podvržen inflaciji. Prihranke je potrebno nujno in čim prej zaščititi pred razvrednotenjem. Ker naš denar postaja vedno manj vreden, kot vse valute do sedaj. Denar moramo preprosto preoblikovati v takšno obliko, ki mi je ne morejo odvzeti, na tak ali drugačen način.