Kakšna višina pokojnin nas čaka?

Danes se veliko govori o nujni pokojninski reformi. Naš pokojninski sistem je tako trenutno eden slabših v EU (slika). Sam sem si pogledal dejanske podatke ZPIZa in Statističnega urada Slovenije in naredil preproste izračune, kakšne pokojnine dejansko lahko pričakujemo v prihodnje.

Po podatkih statističnega urada je konec januarja povprečna bruto plača znašala 1.448,12 € in če je trenutni skupni prispevek za PIZ 24,35 % od bruto plače to pomeni, da je vsak zaposleni v povprečju vplačal 352,62 € v pokojninsko blagajno. Konec leta je 1,6 ljudi delalo za enega upokojenca. Če sedaj pomnožimo 352,62 € (kolikor vsak zaposleni vplača) z 1,6 ljudi, dobimo pokojnino v višini 564,19 €.

Da ta številka približno drži lahko preverimo z dejanskim podatkom o povprečni pokojnini konec leta 2009, ki je znašala 572,33 €, kar je 61,3 % povprečne neto plače.

Kaj hočem s tem povedati? Glede na to, da bo na podlagi trenutne demografske slike čez 15-20 let na enega upokojenega delal le eden zaposleni, pa so ti podatki še kako pomembni. To pomeni, da bi prispevek, ki ga vsak zaposleni prispeva v pokojninsko blagajno bila tudi dejanska višina pokojnine. Danes torej 352,62 € oz. okoli 40 % povprečne neto plače.

Izračun ne vsebuje vsakoletne rasti plač. Tudi z isto rastjo pokojnin in plač bo pri naraščanju števila upokojenih vplačanih zneskov v pokojninsko blagajno vedno manj. Že danes mora država prispevati okoli 25 % iz državnega proračuna za sprotno izplačevanje pokojnin. Ti prispevki države se bodo seveda zviševali, vprašanje je le, do kdaj bo to še vzdržno?

Ob vsem tem je jasno, da bodo pokojnine v primerjavi s plačami vse nižje. Po mojem mnenju je tudi 40 % povprečne plače »visoka pokojnina« za tiste, ki se bojo upokojevali čez 20 let ali kasneje. Dejstvo torej je, da bo moral VSAK SAM poskrbeti za lastno zadostno pokojnino. Ker ni vprašanje ali pokojnine bodo temveč kako visoke bodo!?!